День української писемності та мови

 9 листопада українці у всьому світі відзначають надзвичайно важливе свято – День української писемності та мови.??
Це свято започаткували ще у 1997 році, коли президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови у консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови».✍️
☝️Дата Дня української мови та писемності припадає на православне свято – День вшанування преподобного Нестора-літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Адже дослідники вважають, що саме з його праці розпочинається писемна українська мова.
Упродовж століть українська мова, так само як і її носії – український народ, зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав.?
Однак, попри це, з кожним роком українська мова розквітає: носіїв рідної мови стає дедалі більше, молодь все частіше популяризує українську в соцмережах. Ба більше, цього року ВР ухвалила проєкт закону про українську мову, який передбачає обов’язкове використання державної мови в органах державної влади, місцевого самоврядування та інших публічних сферах суспільного життя.
❗️Іван Франко говорив, що мова росте елементарно, разом з душею народу. Тож збагачуймо свою рідну мову, адже без неї жодна людина не здатнавідчувати себе повноцінною частиною свого народу, його історії та культури.?
Шануймо, прославляймо та популяризуймо українську мову!
??
Previous Article
Next Article

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.